Galka

Бахаров идва в САЩ като добрия

zachary baharov, interview, chamkoria, ivo andonov, pod prikritie, galina petrova, bulgarians in usa, bulgarians in chicago

За милиони зрители той е и още дълго време ще остане Иво Андонов – мафиотският бос от култовия сериал “Под прикритие”. Но сега актьорът Захари Бахаров влиза в ново амплоа. Той е Бае Слави от най-продавания роман през последните няколко години “Чамкория”. Сега Захари Бахаров се готви за първото си турне в САЩ. “Пристигам само да трасирам, да видя какво е положението, с три представления, защото нямам повече време, но планирам да се върна някъде през февруари”, казва актьорът.


Бахаров разказва, че в началото се е притеснил от тази роля, но с времето е свикнал със сцената и казва, че сега не усеща 2-та часа, в които влиза в образа на Бае Славе. Постановката е по романа на Милен Русков и разказва за 20-те и 30-те на миналия век. В центъра на разказа е атентатът на комунистите в църквата „Света Неделя”, при който загиват над 200 души – политици, генерали, военни, обикновени граждани и майки с деца. Режисьор на постановката е Явор Гърдев, с когото Бахаров работи неуморно, за да превърнат 500-те страници в 2 часа спектакъл. “Това е един от най-хубавите български романи, писани през последните 10-20 години”, казва актьорът. Играта му в “Чамкория” му донесе и статуетката „Аскеер” за най-добра мъжка роля. “Романът е много интересен, разказва за исторически неща, за наши български си работи, има много чувство за хумор вътре”, добавя Бахаров с усмивка. Според него именно тези си “наши български неща” ще докоснат българите в Америка.

Бахаров влиза в ролята на банишорския тарикат Бае Славе – шофьор и дървен философ, който разнищва живота, докато се опитва да оцелее в него. “Бае Славе кара омнибуса до Чамкория, това е старото име на Боровец. Омнибусът е все едно… маршрутка”, разказва с усмивка Бахаров. Според актьора това, което се случва на героя му на сцената, е много близко до народопсихологията на обикновения българин, защото в един или друг момент всеки може да изпадне в подобна ситуация, от която му се налага “да лавира”. Въпреки това постановката не е просто отражение на всекидневието, което според Бахаров би било скучно. Напротив. “Чамкория” ни връща назад в едни позабравени, по-трудни времена, в които трябва да намериш как да оцелееш. А оцеляването според актьора е едно от най-характерните качества на нас, българите. “Около нас и сега, пък и тогава се е проляла толкова кръв и всичките ни съседи са се изпотрепали – и сега се изпотрепаха, докато тук кръв не се е проляла”, казва Захари Бахаров.

zachary baharov, bulgarian actor, galina petrova, bulgarian journalist, interview

С нетърпение ще очаквам да го видя в ролята на добрия…. за разнообразие

За култовия образ на Иво Андонов казва, че почти е е започнал да забравя чертите му, но сигурно имат нещо общо, защото Андонов не е просто “лош герой”, а човек като всички. “Той има малко повече пари, шегува се актьорът – но е мъртъв, така че имаме все по-малко общо.” И все пак понякога му липсват снимките с момчетата от “Под прикритие”. “Ходим там да стреляме коли, това-онова, и беше приятно, момчешки работи. От друга страна, добре е да свършват навреме нещата, за да не стане като “Малката булка” (индийски сериал по Нова тв, бел.ред.)”, казва Бахаров.

За снимките в касовата продукция Game of Thrones разказва, че не е лесно да снимаш по цял ден, защото “там не си губят времето”. Но да играе Лобода в световноизвестния сериал е било вълнуващо преживяване, което ще запомни с много неща. “Беше много студено, защото в Белфаст по това време денят е 5-6 часа, вали през цялото време, 2-3 градуса е и там, където снимаме, е една изоставена мина и просто всичко е в кал и студ”, разказва Захари Бахаров и добавя – „размахвахме брадви една седмица”.

За образа си на Бае Славе от “Чамкория” казва, че му е много близък, защото е израснал в почти същата част на София и типичния шопски диалект е чувал от по-старите в квартала. Това прави ролята му още по-автентична. Шофьор и тарикат, който разнищва живота, Бае Славе никак не е будала. “На повърхността това е един дървен философ, обаче човекът никак не е толкова дървен в крайна сметка и да, леко лавира, защото трябва и така, и така – да е добре с всички, типични неща за нас, но в крайна сметка той е добър човек, на никого не е направил нищо лошо, гледа си семейството, мисли за тях”, казва Захари Бахаров.

Това ще е първото пътуване на актьора до града с най-голямата българска общност в чужбина. В Чикаго той и Явор Гърдев ще представят “Чамкория” на 9 септември. Преди това постановката ще гостува на Сан Хосе на 7 септември и при българите в Сиатъл на 8-и.

Цялото интервю с актьора Захари Бахаров може да гледате TУК

 

Post a Comment