Galka

Орлин Горанов и Мариан Бачев: Пациентът в “Операцията” е българин от Америка

Актьорите Орлин Горанов, Мариан Бачев, Тони Минасян и Жанет Иванова ще се превъплътят в ролите на медици в постановката „Операцията” по Иво Сиромахов – главния сценарист на „Шоуто на Слави”.


– Кой от вас е всъщност главният доктор? Кой е по-висок по чин?
МАРИАН – Въпрос на естетика е, да. Тя е крайна, което е хубаво, защото има много истина, казана – както и Орлин каза – през смях. Има много смях през сълзи, защото животът е такъв.

ОРЛИН – Зависи от разбирането.

ОРЛИН – Аааа, той е, разбира се, шефът, главният.

МАРИАН – Те, младите, нали са напористи, заради това.

– А вие оперирате ли?

ОРЛИН – Аз не пипам.

МАРИАН – Той е анестезиологът.

Само приспивате?

ОРЛИН – Да. Само приспивам хората.

МАРИАН – Между живота и смъртта.

ОРЛИН – Аз съм най-важният от другата гледна точка – дали ще се събуди пациентът.

– От какво трябва да се оперира българинът, без значение дали е в Съединените щати или в България? От какво ще го оперирате?

ОРЛИН – Той е съвършен. Според мене не трябва да се пипа изобщо! Иначе ще развалим гениалността! Няма как!

МАРИАН – Всяка хирургическа интервенция се прави само когато е необходима. Всеки вид насилие над живия организъм, особено когато се гледа на нещата, свързани с абсолютно излишни естетически намеси, става брутално.

ОРЛИН – Нямаш предвид моя силикон, нали? (Орлин Горанов прави муцунка с надути устни.)

МАРИАН – Ти си чуден!

Трябва по-скоро, ако можем, дето се казва, душите на хората да запазим, особено  когато човек е отвъд Океана – и нашият тип работа е такъв вид хирургия.

– Вие фактически лекувате душите.

ОРЛИН – Това се опитваме. И сега малко по-сериозно на твоя въпрос – какво трябва да се оперира в България? В България българинът трябва да се оперира първо, от излишната си гордост, която е доста безпочвена. Нека бъде по-смирен и нека се опита да бъде по-градивен… На всичкото отгоре – това не съм сигурна дали е така

– Какво научихте вие за лекарите?

ОРЛИН –  Нормалният човек трудно би могъл да разбере психиката на лекаря. Особено на хирурга, който е часове, да не кажа денонощия в кръв и други човешки секрети, борейки се за живота на един човек. През главата му минават такива неща, защото и той също е нормален човек като всички останали. И той има чувства.

МАРИАН – Друг път сме се чудели как някой казва – този хирург е правил осемчасова операция. Вероятно 8 часа стоиш на крака сред някакви вътрешности, тече кръв, спираш, оперираш, зашиваш… Нерви, истории – може сега много първично да звучи. В един момент той се прибира вкъщи – става дума за българския лекар, и се оказва, че с тази заплата, която той взема, не може да изхранва не семейството, той себе си не може…

ОРЛИН – Имаме оферта вече от Българския лекарски съюз в свободното време да помагаме. Аз вече имам набор от различни игли.

МАРИАН – Кръговратът  на нещата е много хубав. Основният ни пациент, който ние оперираме, се казва Стамат Спиридонов Сандалташев.

ОРЛИН – Това са трите С-та – Стамат Спиридонов Сандалташев.

– Как се чувства вашият пациент?

ОРЛИН  – Ами добре се чувства, защото той дойде от Америка, ако трябва да сме точни. Това е истинска, в реален размер кукла, върху която лекарите студенти се учат на хирургия. С всички вътрешности, много добре направени. Абсолютно едно към едно. И този Стамат го връчваме от Съединените щати…

– Значи той сигурно е българин в Америка? Щом се казва Стамат.

МАРИАН – Да, да, той си е с български паспорт. Дойде, три години работи в България сега…

ОРЛИН – Понеже  му стана мъчно, сега ще го водим да види роднините си малко.

Постановката „Операцията” – брутална и забавна, ни потапя в действителността на операционните зали в Родината. Реалност, която мнозина от нас са забравили.

МАРИАН – Темата е добра, важна, хората обичат да се забавляват, защото денят им е тежък, свободното им време е скъпо, това българските американци най-добре ще го оценят.

Този тип срещи обаче за мен са много важни, много емоционални, защото срещаме много истински хора с много и различни съдби. Затова и срещите ни, и на финала разделите ни са много трогателни, които аз лично…

ОРЛИН – Не ми напомняй – пак ще се реве…

МАРИАН – Пак ще се реве, това е факт.

Post a Comment